Escoles, 4 - 08513 Prats de Lluçanès

938 560 229

La ciència feta pels infants

La ciència feta pels infants

El mes de maig, els nens i nenes de Cicle Inicial de la nostra escola viuen una experiència molt especial: participen com a ponents al 22è Congrés Científic “La ciència feta pels infants”, celebrat a la Universitat de Vic (UVic). Aquesta trobada anual, organitzada pel Centre de Recursos Pedagògics d’Osona i l’Àrea de Didàctica de les Ciències de la UVic, té com a objectiu fomentar l’esperit científic entre els infants d’educació infantil i primària, tot donant-los l’oportunitat de comunicar el resultat de les seves pròpies investigacions.

Durant el segon trimestre, els alumnes de Cicle Inicial estan immersos en una recerca científica que neix a partir d’una pregunta que ells mateixos es formulen: “Com podem mantenir el pa fresc?”. Aquesta inquietud sorgeix arran d’unes activitats a l’aula i es converteix en el punt de partida d’un projecte d’observació, experimentació i anàlisi que captiva a tota la classe.

Els nens i nenes treballen de manera cooperativa, realitzant hipòtesis, recollint dades i experimentant sobre la conservació del pa en llocs i condicions diferents. El treball és guiat pel professorat, que facilita les eines i els recursos necessaris perquè siguin els propis alumnes qui arribin a les seves pròpies conclusions.

L’experiència culmina amb la participació al congrés, on un petit grup d’alumnes, en representació de tot el grup-classe, presenta el seu projecte davant d’alumnes d’altres escoles, mestres i professors universitaris. Durant la seva exposició, expliquen qui són, què els va despertar la curiositat, com han dut a terme la investigació i quines han estat les seves conclusions.

El congrés no només és una oportunitat per compartir coneixements, sinó també per desenvolupar habilitats comunicatives i socials, aprendre a parlar en públic i guanyar confiança en ells mateixos. A més, poden veure les investigacions d’altres escoles i intercanviar experiències, en un entorn d’aprenentatge ric i estimulant.

Aquesta activitat s’emmarca dins del compromís de l’escola per promoure una educació basada en la curiositat, el pensament crític i el treball per projectes. Considerem fonamental donar veu als infants i oferir-los espais on puguin ser protagonistes del seu propi aprenentatge.

Des de l’escola volem felicitar als nostres petits científics per la feina feta, i també agrair el suport de les famílies, del CRP d’Osona i del professorat de la UVic que ha acompanyat aquest procés. Sense dubte, aquesta ha estat una experiència que recordaran sempre!