Escoles, 4 - 08513 Prats de Lluçanès

938 560 229

Projecte d’aprenentatge i servei: Tancant el cercle

Projecte d’aprenentatge i servei: Tancant el cercle

L’escola FEDAC Prats participem en els projectes d’aprenentatge i servei “Tancant el cercle” organitzats pel centre de Camadoca de Santa Maria de Merlès de l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA). Es tracta d’un projecte d’Aprenentatge i Serveis amb l’objectiu d’ajudar a conservar i respectar l’entorn més immediat dels infants de l’escola, de forma sostenible.  Està adreçat a alumnes d’educació infantil i primària i es realitza en horari escolar a l’entorn de l’escola i en espais propers.

Els objectius del projecte d’aprenentatge i servei: TANCANT EL CERCLE són:

  • Prendre consciència de la importància de preservar l’entorn més proper de forma activa.
  • Conèixer tots els passos per construir i fer el seguiment de refugis de fauna per potenciar la biodiversitat.
  • Aprendre a estudiar la natura a través de l’observació.
  • Deduir quan i perquè és necessari col·locar refugis de fauna a l’entorn.
  • Interpretar l’eficàcia dels refugis per combatre plagues de forma sostenible.

Activitats que es porten a terme en el projecte d’aprenentatge i servei:

HOTEL D’INSECTES

Adreçat als alumnes d’educació infantil. Consisteix en el disseny, construcció i seguiment d’un hotel d’insectes a l’entorn del pati / hort de l’escola. Es vol potenciar la biodiversitat i l’estudi dels insectes de forma no lesiva. L’hotel d’insectes es construeix amb material reciclat, els nensi nenes van a buscar material al seu entorn per omplir-lo (fustes, pedres, branques, pinyes, ….). El nostre hotel d’insectes està fet apilant palets, amb calaixos on es posa el material i una jardinera a la part superior.

Actuacions que es porten a terme en l’activitat de l’hotel d’insectes

CAPSES NIU

Adreçat als alumnes d’educació primària. Les capses es construeixen amb el màxim de material reciclat possible (fustes de palets, nanses de pots de pintura, oli de fregir, ….), s’utilitzen eines com trepans. Les hem penjat en tres zones significatives per el nostre alumnat: la font del Xambó, Sant Sebastià i els jardins de la Residència d’avis. Les capses niu es geolocalitzen i codifiquen per tal de fer-ne un seguiment. A la primavera es realitza l’observació, sense baixar les capses ni molestar als animals, i a l’hivern es netegen, i es pot estudiar el material de construcció dels nius i deduir l’espècie que l’ha fet. L’activitat es porta a terme amb monitors especialitzats, a l’escola i entorn on hi ha les capses niu (bosc, font, pati de l’escola, etc…. ), amb l’objectiu de combatre les plagues d’insectes potenciant els seus depredadors.

Actuacions que es porten a terme en l’activitat de capses niu

Aquest projecte es va iniciar fa quatre d’anys i es continua portant a terme fent un seguiment de les dades, de les observacions i introduint les dades a la pàgina web del centre ADEFFA de Camadoca. Treballar amb el projecte d’aprenentatge i servei ajuda que els alumnes siguin respectuosos amb el medi natural i estableixin relacions socials.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website